Wednesday 18 June 2014

Câmpul magnetic al Pământului, în continuă schimbare



Câmpul magnetic al Pământului, în continuă schimbare

   Primul set de rezultate de înaltă rezoluție transmise de Agenția Spațială Europeană (ESA) în cadrul misiunii Swarm, reprezentată de cei trei sateliți lansați în spațiu anul trecut, dezvăluie cele mai recente modificări produse la nivelul câmpului magnetic, menit să ne protejeze planeta.
   Cei trei sateliți europeni, „Alpha", „Bravo" și „Charlie", lansați în noiembrie 2013 către orbita apropiată, la bordul unei rachete rusești Rockot, oferă informații  despre evoluția și transformările câmpului magnetic care ocrotește biosfera de vânturile solare și de radiația cosmică. Sateliții au fost trimiși cu scopul de a realiza măsuratori exacte pentru a evalua fenomenul de slăbire a acestui mecanism și pentru a înțelege cum acesta înlesnește modificările globale.
   Măsurătorile din ultimele șase luni (ianuarie-iunie) confirmă ipoteza generală a acestei misiuni, și anume, fenomenul treptat de slăbire al forței acestui câmp, cu cea mai dramatică scădere prevăzută în emisfera vestică, în special deasupra părții sudice a Oceanului Atlantic, fenomen cunoscut sub denumirea de „anomalia Atlanticului de Sud.” Comparativ, în zonele din emisfera sudică, cum ar fi Oceanul Indian, s-a observat o creștere a forței câmpului magnetic începând  cu luna ianuarie a acestui an. De asemenea, ultimele măsurători confirmă mișcarea polului nord magnetic spre Siberia. Aceste schimbări se bazează pe semnalele magnetice provenite dinspre nucleul Pământului.
   În următoarele luni, oamenii de știință vor analiza datele colectate pentru a descoperi contribuțiile magnetice generate  de către alte surse, în principiu de către scoarța și mantaua terestră, oceane, de către ionosferă și magnetosferă. Acestea vor oferi noi informații referitoare la mulțimea proceselor naturale, începând cu cele ce au loc în interiorul structurii Pământului și continuând cu vremea din spațiu generată de activitatea solară. Pe deasupra, aceste rezultate vor îngădui o mai bună înțelegere a cauzei de slăbire a forței câmpului magnetic. Swarm continuă activitatea satelitului danez Ørsted, care este încă în stare de funcționare, precum și cea a misiunii germane Champ. Instrumentul de bază al proiectului Swarm este magnetometrul pentru măsurarea amplitudinii şi direcţiei câmpului magnetic (Vector Field Magnetometer), asigurat de Universitatea Tehnică din Danemarca. Un alt instrument important este și  magnetometrul folosit pentru măsurarea magnitudinii câmpului magnetic (Absolute Scalar Magnetometer).  
  Câmpul magnetic terestru are un rol substanțial în protejarea biosferei, formând un balon protector în jurul planetei noastre, cu scopul devierii de  particule încărcate și a captării lor în centurile de radiații. Scutul protejează viața de pe Terra de bombardamentele de ioni grei venite dinspre Soare și cosmos, tocmai de aceea, oamenii de știință au inițiat acest proiect Swarm.

No comments:

Post a Comment